Column: Eén groot misverstand

De toevoeging ‘knuffel’ aan een persoon doet vermoeden dat het gaat om een innemend iemand, die je liefdevol in de armen sluit. In Nederland hebben we een ‘knuffelcrimineel’. Als je niet beter weet zou je denken dat hij in een zwak moment een rolletje Mentos bij de supermarkt heeft achterovergedrukt of per ongeluk het net op rood gesprongen stoplicht negeerde. Het tegendeel is waar. Willem Holleeder is in de rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het uitlokken van zes moordaanslagen. Nou niet direct iets wat iemand ‘knuffelwaardig’ maakt. Verre van dat.

We hebben in ons kikkerlandje nog zo’n vermeend knuffelbaar iemand rondlopen: de ‘knuffel-Marokkaan’. Zo genoemd omdat hij naar eigen zeggen van knuffelen houdt. In televisie-uitzendingen (van voor Corona) zag ik hem regelmatig deze en gene hartelijk omhelzen, tot onze voormalige Koningin aan toe. Joviaal en ruimhartig, een inspiratiebron voor velen. Gezien het onlangs aan het licht gekomen seksueel misbruik krijgt deze benaming nu een wrange bijsmaak. De televisie heeft hem uitgebannen, want wie krijgt nu geen misselijkmakend gevoel in zijn maag bij het zien van Ali B.?

Behalve het woord ‘knuffel’ leken deze twee tot voor kort niets met elkaar gemeen te hebben. Bij nader inzien vond ik toch overeenkomsten. Ze komen beiden over als oprecht, sympathiek en charmant. En we vallen als een blok voor dat zorgvuldig opgebouwde imago.

Wat ze ook met elkaar gemeen hebben is dat ze zich profileren als het onschuldige slachtoffer. Zo beschuldigde Willem Holleeder zijn zussen van liegen en geldbejag en speelde hij de vermoorde onschuld. Ali B. houdt vol dat er sprake was van wederzijdse toestemming, zijn slachtoffers in verwarring achterlatend. Natuurlijk moet dit nog bewezen worden in de rechtbank, maar de getuigenissen komen op mij geloofwaardig en schrijnend over.

Beiden hebben geen spijt, tonen geen inlevingsvermogen en roepen dat het allemaal één groot misverstand is.

Knuffelen met dit duo: ik moet er niet aan denken. Het is als knuffelen met een gifslang. Je hebt pas door waar je mee te maken hebt als het te laat is. Vermomd als schapen zoeken deze wolven hun volgende prooi zorgvuldig uit, zodat ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Het programma BOOS maakte pijnlijk duidelijk welke schade iemand in een machtspositie kan aanrichten. Daardoor zijn we ons meer bewust wat grensoverschrijdend gedrag is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik hoop dat de nu voortvarend ingeslagen weg door de politiek, organisaties en bedrijven zal leiden tot duidelijke richtlijnen en maatregelen. Niet alleen om mogelijke slachtoffers te beschermen, maar ook om te voorkomen dat er nieuwe daders ontstaan.

 

Caroline Kat

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin