Hoe je met Hoop de Angst de baas wordt

Door het coronavirus zweven we met z’n allen tussen hoop en vrees. De angst dat je zelf of iemand die je dierbaar is ziek wordt of erger, de angst dat ziekenhuizen de stroom aan patiënten niet meer aankunnen, de angst om je baan te verliezen of je onderneming ten onder te zien gaan. En krijgen we dan ook nog een economische crisis? Tegelijkertijd hopen we dat we het virus kunnen verslaan door afstand van elkaar te houden en te wachten op medicijnen en een vaccin.

 

Hamsteren en naar de bouwmarkt

Verbaasd en geschokt was ik toen ik in de media zag hoe er gereageerd werd op de aangekondigde maatregelen van de regering. Hoe kan het dat mensen extreem gaan hamsteren en massaal stranden en bouwmarkten bezoeken? Is dat uit angst, ongeloof en de hoop dat het allemaal wel meevalt? Deze twee interessante artikelen deel ik graag me je.

 

De paniek van het verkrijgen

In een artikel op de website van het AD verklaart massapsycholoog Hans van de Sande dat hamsteren het gevolg is van ons instinct. Als we merken dat er veel van een bepaald product verkocht wordt, dan willen we dat ook. Hij noemt dat “de paniek van het verkrijgen”.

 

Het valt allemaal niet mee

RTL nieuws sprak met gedragsexpert Roel Hermans (gedragsonderzoeker aan de Universiteit van Maastricht). Hij stelt dat het veranderen van ons gedrag tijd en energie kost. Bovendien hebben mensen daarnaast te vaak het gevoel dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar voor veel mensen is de praktijk anders en dat maakt angstig.

Kan hoop zorgen dat je angst overwint?

 

De kracht van hoop

Leo Bormans boek The World Book of Hope bevat de kijk van 100 topwetenschappers uit de hele wereld over de kracht van hoop.

Alex Linley is één van deze wetenschappers en wordt internationaal gezien als een toonaangevend expert op het gebied van positieve psychologie. Hij geeft antwoord op de vraag hoe wij kracht in hoop vinden wanneer zaken fout lopen.

Hij ziet vijf goede dingen die voortkomen uit onze worsteling met het lijden:

  1. We kunnen onze relaties met anderen verbeteren.
  2. We kunnen nieuwe mogelijkheden zien voor ons leven en onze toekomst.
  3. We kunnen nieuwe bronnen van persoonlijke kracht ontdekken.
  4. We kunnen spiritueel veranderen.
  5. We kunnen meer waardering voor het leven ontwikkelen.

In het boek staat ook een prachtig citaat van Viktor Frankl*: “De enige vrijheid die ons nooit kan worden ontnomen is de vrijheid om onze houding tegenover onze omstandigheden te kiezen. Dat betekent dat wij altijd voor hoop kunnen kiezen. En via hoop kunnen we een betere toekomst kiezen.”

 

Hoopvolle toekomst

Als je afgaat op wat Alex Linley zegt dan is in deze moeilijke tijd toch hoop voor de toekomst.

En als je hoopvol bent, kun je niet angstig zijn. Dus ga op zoek naar die lichtpuntjes en positief nieuws! Begin met iets nieuws, mediteer, wees creatief en geniet van je dierbaren!

 

* Viktor Frankl was een Oostenrijks neuroloog en psychiater en werd vooral bekend als overlever van de holocaust.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin