®Caroline Kat

Waarom een omgekeerde piramide jou helpt aan een informatieve webtekst

De schrijfster Agatha Christie schreef haar detectives op zo’n manier dat je pas op het allerlaatste moment wist wie de dader was. En aangezien ze de lezer continue op het verkeerde been zette, was de ontmaskering van de moordenaar meestal een complete verrassing. Als je een spannend verhaal vertelt met een verrassend einde, dan begin je natuurlijk niet met de uitkomst. Je bouwt het verhaal langzaam op en probeert de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen.

Schrijf je een zakelijke webtekst met als doel je lezer zo goed mogelijk te informeren, dan kun je maar beter de belangrijkste informatie eerst geven. De bezoeker van jouw website heeft namelijk ook een doel: snel de informatie zien die voor hem of haar interessant is. Maar, hoe pak je dat aan?

Schrijf je volgens de methode van de omgekeerde piramide, dan val je eigenlijk gelijk met de deur in huis.

 

De opbouw: begin met de belangrijkste informatie

Schrijf een pakkende kop die de lading dekt, zodat je lezer weer waar je tekst over gaat. In deze H1-tekst (Header 1) verwerk je zoekwoorden zodat de Google zoekmachine je tekst beter kan vinden.

De eerste alinea heet een lead. Daarin staat in ieder geval het antwoord op de zes W-vragen: wie, wanneer, waar, wat, waarom en welke.

Vervolgens orden je alle informatie die bij je onderwerp hoort, van belangrijk naar minder belangrijk. Blijf vragen stellen: hoe, waarom, wie, enzovoort. Schrijf eventueel tussenkopjes (H2, H3, …), zodat de lezer weet waar de volgende alinea over gaat.

 

Het voorbeeld: korte zelf bedachte tekst van de omgekeerde piramide

Geen treinverkeer tussen Alkmaar en Uitgeest

Tussen Alkmaar en Uitgeest rijden vandaag tot 15.00 uur geen treinen. Door de hevige storm van vannacht is een bovenleiding geknapt. De NS zet extra bussen in om overlast voor reizigers te beperken. De vertrek- en aankomsttijden van de bussen vindt u op de website en in de app.

Op dit moment wordt gewerkt aan reparatie van de bovenleiding. De verwachting is dat alle treinen na 15.00 uur weer volgens de normale dienstregeling rijden.

De NS werkt samen met Pro Rail continue aan het verbeteren van uw treinreizen, zodat u zo snel en zo comfortabel mogelijk op uw bestemming arriveert. We houden regelmatig enquêtes over onze dienstverlening.

Wilt u meedoen aan de enquête? Kijk dan op de website van de NS.

 

De uitleg: welke informatie op welke plek?

In de eerste alinea staat de belangrijkste informatie:

Wie: de NS

Wat: er rijden geen treinen

Waar: tussen Alkmaar en Uitgeest

Wanneer: vandaag tot 15.00 uur

Waarom: er is een bovenleiding geknapt

Op welke manier (hoe): door de hevige storm

 

De informatie daarna gaat over de oplossing: de NS zet bussen in.

De volgende alinea’s zijn voor de snelle lezer minder relevant. Haakt de lezer op dat moment af, dan heeft hij of zij toch de belangrijkste informatie gezien. En de volhardende lezer vult misschien ook nog even de enquête in. En dat is dan weer mooi meegenomen voor de NS.

Stel dat je deze tekst had opgebouwd door te beginnen met de enquête in plaats van informatie over het treinverkeer. Hoe had jouw lezer deze tekst dan ervaren?

 

Bron: Handboek Webredactie, Geert Poort en Corona de Wert

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin